Intervisiebegeleiding

Intervisie is een manier om met jouw collega's of vakgenoten vanuit andere bedrijven/ organisaties te leren van situaties die je tegenkomt in jouw dagelijkse werk.  Tijdens de bijeenkomsten brengen deelnemers hun casuïstiek in welke altijd gaat over henzelf in relatie tot hun werk. 


Met elkaar wordt besproken welke cases tijdens de bijeenkomsten besproken wordt. Door het gebruik van een verscheidenheid aan methoden leren zowel de inbrenger zelf als de intervisiegenoten van de ingebrachte cases. 
Door een combinatie van eigen ervaringen, deskundigheid en ervaringen van deelnemers en vragen die tot nadenken zetten, kan de inbrenger tot oplossingen en inzichten komen. Het versterkt en verdiept kennis en probleemoplossend vermogen.  
Ook levert intervisie een bijdragen aan de ontwikkeling van reflectieve vaardigheden van de deelnemers. Zij krijgen door het samen bespreken en analyseren van cases ook meer inzicht en grip op hun eigen leer- en denkprocessen. Doordat deelnemers leren van elkaar creëren goede intervisiebijeenkomsten ook saamhorigheid. 

Intervisie kan worden gebruikt in diverse situaties en bij verschillende vragen zoals:
- hoe kan ik anders omgaan met deze werksituatie?
- waarom krijg ik deze situatie niet vlotgetrokken?
- wat maakt dat ik me onzeker voel in deze casus?
- hoe komt het dat ik steeds in conflicten beland met deze samenwerkingspartner?
- ed....

Als intervisiebegeleider ondersteun ik het leer- en communicatieproces tijdens de bijeenkomsten en tussen de deelnemers. Door het inzetten van interventies en passende intervisiemethoden begeleid ik zowel de groep als de individuele deelnemers om tot groei te komen.

'STILSTAAN BIJ JE HANDELEN IS VOORUITGANG'

 

Hoe ziet een intervisietraject eruit?
Iedere organisatie en ieder team is anders. Dit vraagt daarom maatwerk en afstemming over wat gewenst is.  
Globaal kan je denken aan de volgende variabelen:

- Intervisiegroepen van 5-8 deelnemers
- Gemiddelde duur van intervisie:  2 uur
- Frequentie: 1 keer per 4 tot 8 weken

Kennismaking:
Ik vind het belangrijk dat er een klik is tussen mij en de intervisieleden. Alleen wanneer er vertrouwen is in elkaar ontstaat er ruimte om te delen en te groeien. Daarom vindt er altijd eerst een vrijblijvende kennismaking plaats. Op basis hiervan besluiten we met elkaar of we een samenwerking aangaan.

Evaluatie:
Met regelmaat, in ieder geval 1 keer per half jaar zal ik tijd inlassen om met de intervisiegroep stil te staan bij de ervaringen; wordt er gewerkt zoals gewenst? Waar is eventueel bijsturing nodig of kan de ingeslagen weg verder worden gevolgd? Ook kan het zijn dat na verloop van tijd de intervisiegroep zelf verder kan en we de samenwerking beëindigen